Monday, February 23, 2015

TEMUBUAL BERSAMA JABATAN KEMENTERIAN KESIHATAN



JABATAN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA















 


Jabatan kesihatan menyediakan satu carta fungsi iaitu program-program keselamatan dan kualiti makanan, antara program yang disediakan adalah :

i)                   Unit kawalan eksport
-     Merancang, melaksanakan dan menilai aktiviti kawalan eksport di peringkat negeri.
-         Menjalankan audit pematuhan dan pengawasan bagi menverifikasikan status kepatuhan premis eksport.
-         Menyelia dan menyemak laporan verifikasi sumber bahan mentah, sumber air dan ais, pengangkutan dan premis pemprosesan.

ii)                Unit makmal
- Merancang pembangunan makmal makanan dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia di peringkat negeri.
- Merancang, mengkoordinasi dan membantu dalam latihan semua pegawai teknikal di makmal makanan.
-  Perancangan dan Pengurusan untuk makmal makanan serta merancang dan menyelaras program analisis berdasarkan keperluan.

iii)              Unit pemantauan dan penyelidikan
-    Merancang, melaksana, dan menilai aktiviti pematuhan di peringkat negeri.
- Memantau pematuhan di bawah perundangan makanan melalui aktiviti persampelan, dan pemeriksaan premis.
- Memantau kilang/eksport yang telah diberi lessen-lesen di bawah Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturan.
-     Menyiasat setiap ketidakpatuhan yang dikesan hasil daripada pemantauan.

iv)              Unit industri dan persijilan
- Merancang, melaksanakan dan menilai aktiviti industri domestik di peringkat negeri.
-     Melaksanakan sistem pre-market approval di peringkat negeri.
- Melaksanakan prosedur dan garis panduan mengenai kawalan industry domestik..


Di bawah ini adalah antara kesalahan-keselahan dan denda dikenakan ke atas organisasi yang tidak mematuhi panduan dan syarat yang dikenakan setelah hasil pemantauan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

PANDUAN TAWARAN KOMPAUN MENGIKUT JENIS KESALAHAN DI BAWAH PPKM 2009



PERATURAN


KESALAHAN


AMAUN SEBENAR

AMAUN MAKSIMUM (RM) KOMPAUN YANG DITAWARKAN MENGIKUT KATEGORI PREMIS

                                KATEGORI
1
2
3
4
Per. 3
- Tidak mendaftar premis makanan
5,000.00
5,000.00
500.00
300.00
100.00
Per. 7
- Tidak memperbaharui Perakuan Pendaftaran
5,000.00
5,000.00
500.00
300.00
100.00
Per. 8
- Tidak mempamerkan Perakuan Pendaftaran, notis, dsb di premis makanan
5000.00
5000.00
300.00
200.00
50.00
Per. 9
- Tidak mengadakan sistem pengesahan makanan
5000.00
5000.00
2,500.00
NA
NA
Per. 11
- Tidak mematuhi kehendak yang menghubungkan dengan tugas am tuan punya, pemunya, atau penghuni premis makanan
5000.00
2,500.00
1,000.00
500.00
250.00




HASIL PEMBELAJARAN

Kesimpulannya, Jabatan Kementerian Kesihatan Malaysia dibahagiakan kepada beberapa bahagian dimana setiap bahagian mempunyai peranan yang tersendiri. Dengan adanya kawalan dan tunjuk ajar daripada Jabatan Kesihatan ini, peniaga- peniaga akan sentiasa mengambil berat mengenai kebersihan makanan yang dijual serta tahap piawaian yang dikehendaki oleh Jabatan untuk menjamin produk yang dijual melepasi tahap kebersihan sebelum dijual kepada pelanggan. Dengan adanya tindakan yang dikenakan kepada peniaga-peniaga yang tidak mengikut syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak Jabatan Kementerian Kesihatan Malaysia. Syarikat kami iaitu Syarikat Cocos nucifera Enterprise juga akan mengambil langkah berhati-hati supaya kebersihan produk santan terjaga sebelum menjual. Ini bukan sahaja menjaga kebajikan pekerja, malah dapat menjaga kebajikan pelanggan supaya terus membeli dan mengguna produk keluaran Syarikat kami.        



CREDIT BY : NORFAZLIANA RAMLI                                                                                                                           

No comments:

Post a Comment