Saturday, February 28, 2015

TEMUBUAL BERSAMA JABATAN AGAMA ISLAM MALAYSIA (JAIS)





RUJUKAN 
NAMA  : USTAZ KHALIDI BIN HAJI MOHAMMAD IDRIS
JAWATAN  : PENGUATKUASA HALAL
ASAL  : SIBU






Jika ketiga-tiga aspek yang di nilai berjaya di patuhi maka persijilan akan diluluskan. Kebersihan juga bukan dinilai pada gerai tetapi kawasan persekitaran juga dititik beratkan. Contohnya, kedai makanan muslim yang memohon sijil halal tetapi dikawasan persikitarannya berdekatan dengan longgokan sampah tidak layak untuk mendapat sijil halal kerana kawasan tersebut tercemar dengan kotoran. Selain itu,dari segi keselamatan pula permis kedai mestilah berada dalam keadaan selamat. Contohnya, keadaan bangunan permis tidak mengalami sebarang keretakan  serius pada dinding dan siling bangunan.Jika masalah ini terjadi maka permis tersebut tidak layak untuk mendapat persijilan halal. Seterusnya, bahan mentah yang diperolehi haruslah mendapat kelulusan sijil halal bagi memastikan bahan mentah tersebut selamat dan terjamin. Contohnya, syarikat dari Malaysia mengimport daging segar dari Australia. Syarikat Australia tersebut perlu mendapat pengiktirafan sijil halal bagi memastikan bahan mentah yang dihantar diterima.


Logo halal


Rajah 1 : contoh logo halal yang diiktiraf oleh Jakim



KESIMPULAN

Semasa melakukan temu bual bersama Ustaz Khalidi Bin Haji Mohammad Idris kami dapat mempelajari bagaimana cara proses mendapatkan sijil halal.Selain itu ,kami juga dapat mengetahui contoh logo halal yang disahkan dan dapat mebezakan logo halal yang palsu.Oleh itu,pengiktirafan persijilan halal adalah amat penting bagi sesebuah permis bagi memastikan pelangan yakin dengan produk yang dihasilkan.





Gambar Bethram Robert Mekules (S19526)
bersama dengan Ustaz Khalidi Bin Haji Mohammad Idris




 CREDIT BY :  Bethram Robert Mekules (S19526)
 

No comments:

Post a Comment